I stressens fotspår kommer skuld och skam.
Eftersom du inte längre orkar en bråkdel av vad du brukade – ofta orkar du inte ens vara glad – och eftersom hjärnan påverkas och du glömmer en massa som du tidigare hade koll på.

Utmattningssyndrom – så mycket skuld och skamkänslor som finns förknippat kring det. I synnerhet som jag inte hade förståelse för vad som var sjukdomens, och inte mitt, fel.

Förlåt för att jag:

Listan kan göras ännu längre…

Jag förstod inte bättre och fick ingen hjälp att förstå att allt det här var symtom på min sjukdom. För jag var faktiskt sjuk, även om jag kände en ofantlig skuld över det med, för jag förstod inte. Varför mår jag så här dåligt, varför är jag ledsen, jag har ju allt! En fantastisk familj som älskar mig. Ett bra jobb, trevliga arbetskamrater, ett bra boende, VARFÖR?

Det är dags att göra upp med skuld och skamkänslor för att man är sjuk i hjärnan. Vem känner skuld och skam över att ha brutit benet, eller fått blindtarmsinflammation? Alla tre läker, de tar sin tid och går inte att skynda på, men de läker.

Det är också dags att läkare och försäkringskassa tillåter även denna sjukdom att ha sin läkeperiod. Att bli stressad av att kanske inte få vara sjukskriven tills man är frisk och inte hotas av utförsäknring är INTE något som är i linje med att läka från utmattningssyndrom.

Vilken läkare eller försäkringskassa skulle be någon som brutit benet att gå tillbaka till att springa maraton innan benet är läkt och innan den långsamt tränat upp sig igen? Det är precis lika orimligt som att be en utmattad att återgå till samma arbete innan den är frisk, även om många brukar få börja långsamt. Har man då inte förstått vad det är som gjort en sjuk, och inget har förändrats på arbetet eller i hemsituationen så kommer en ny utmattning snart igen.

Kunskapen kring den här ökande folksjukdomen måste spridas, så att vi som är friska idag, har kunskap och förståelse för att hjälpa de som är på väg in i sjukdom för att bromsa, för de som är på väg har ofta tunnelseende och förstår inte/vill inte se det själva. Tillsammans kan vi förebygga och minska dyra sjukskrivningar och mycket lidande.

Och till dig som är sjuk idag vill jag bara säga, vila så mycket du kan och skaffa dig sedan så mycket kunskap du orkar kring symtom och orsaker, och se till att få en bra terapeut som kan hjälpa dig att förstå vad du behöver ändra och vad som behöver ändras kring dig för att du ska kunna må bättre.

Det kommer att bli bra!

❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *