Om du tror att stressen inte påverkar dig, och om den ändå skulle göra det så är det väl inte så farligt, då behöver du nog tänka om lite.

Ja, jag är lite stressad, men:

Ja, kanske det. Men om det nu inte lugnar ner sig, du har tusen projekt och samkväm planerade på semestern, DIN kropp faktiskt inte alls anser att du överdriver, barnen behöver en frisk förälder – särskilt när de är små, yrket inte är det viktigaste i ditt liv – det är din hälsa.

Vad kan då hända om du inte lär dig varva ner och hantera stressen?
– Jaja, jag kan få utmattningssyndrom, jag vet det, men det händer inte mig. Och om det skulle göra det så får jag väl vara sjukskriven och vila upp mig en stund då.

Om det vore så enkelt, säger jag då.

Enligt en nyligen publicerad studie på Institutet för stressmedicin så framkommer det att för vissa patienter blir kognitiva problem och trötthet permanent efter ett utmattningssyndrom. Och även många av de patienter som tillfrisknat från sitt utmattningssyndrom har i många fall fortfarande 7-12 år efter första läkarbesöket (ja, du läste rätt) problem med trötthet och kognition.

Därför är det viktigt att jobba förebyggande. Återhämta dig nu, inte efter att du blivit sjuk.

Och då har de i forskningsstudien inte ens berört andra effekter i sjukdomens spår, som skuld, skam, sämre självkänsla, sämre självförtroende, identitetskris, ekonomi, familjepåverkan, dagligt kämpande mm. För att inte tala om eventuella följdsjukdomar.

 Så var rädd om dig! Återhämta dig nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *