Ett gott skratt förlänger livet, sägs det. Stämmer det verkligen. Ja, det finns en hel del forskning på hur skratt påverkar oss, så visst stämmer det!

”De flesta tror att vi ler eftersom vi är lyckliga. Men motsatsen kan också ske: vi känner oss lyckliga eftersom vi ler. ”

https://utforskasinnet.se/

Att skratta är något av en mirakelmedicin, även från ett medicinskt perspektiv.

Ett gott skratt:
* frigör endorfiner som minskar stress och smärta
* gör att dopamin – lyckohormonet – utsöndras
* minskar muskelspänning
* ökar smärt-toleransen
* minskar risk för hjärtsjukdom och stroke
* har positiv effekt på depression, sömnproblem och sömnkvalitet hos äldre personer
* ökar mottagligheten för inlärning
* ökar förbränningen
* gör att vi klarar motgångar bättre
* gör att vi blir gladare

Vi vuxna har gått från att som barn skratta eller le ca 400 gånger per dag till ett snitt på 15 gånger per dag, så vi kan helt enkelt bli bättre på det igen! 🙂

Om du börjar med att le så lurar du hjärnan att tro att du är gladare än du kanske faktiskt är, du förstärker de positiva känslorna. Även om hjärnan är det ställe där känslor startar så kan ansiktsmusklerna hjälpa till att förstärka eller förändra känslorna. Även om leendet är fejk, så hjälper det alltså. Om du är en person som ofta tänker negativa tankar, så kan du genom att le hjälpa hjärnan att hitta fler positiva tankar.

Att le minskar även stress och gör dig mer kreativ. Värt att prova nästa gång du stöter på en stressfull uppgift!
Leendet minskar inte enbart stresshormonerna i kroppen, det kan även bidra till att frigöra spänningar på cellnivå. När vi ler och tänker positivt så motverkar den psykiska avslappningen stressrelaterade förändringar i kroppen, som på sikt kan leda till cancer och andra sjukdomar. Forskare har även kommit fram till att positiva personer återhämtar sig fortare från sjukdomar.

Leenden gör dig mer lättillgänglig, du uppfattas som trevligare och mer trovärdig, och leenden smittar! Leendena på kontoret blir en humörhöjare, och lycka har en betydande effekt på en arbetsplats produktivitet.

😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *