Att känna förundran i sig är inget nytt, det har vi gjort i alla tider och vi gör det redan som barn. Men forskningen kring dess goda hälsoeffekter är relativt ny.

”- Underskatta aldrig kraften i gåshud, säger Katrin Sandberg.” en av författarna till boken Förundranseffekten.

Jag är nog själv en person som ganska ofta låter mig förundras, kanske har det med mitt foto-/bildintresse att göra. Jag kan fascineras över färgerna på en skalbagge, liljekonvaljens doft, hur snabbt vissa fåglar flyger – lika väl som en del musik får fram min gåshud, men där kan jag bli bättre, jag lyssnar inte längre så ofta på musik, ljudböckerna har tagit över för mycket.

Det är spännande att förundran kan ha så många positiva effekter:

Så står det på Bonnier faktas sida om boken Förundranseffekten av Katrin Sandberg och Sara Hammarkrantz. Själv kan jag nog inte riktigt förstå hur jag skulle få mer tid, men kanske förstår jag när jag läst boken, för nu har den väckt min nyfikenhet kring detta och jag vill veta mer.

Att uppleva förundran är ju dessutom helt gratis, kräver inte mycket tid, inga nya rutiner, ingen träning, bara att vara lite uppmärksam och tillåta oss att vidga våra sinnen. Förundran är helt ansträngningslös och ger oss en liten paus från vardagskraven.

Så vad förundras du över idag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *