Den 19:e juni är det Internationella Flanerardagen, World Sauntering Day.

I dagens samhälle när allt ska gå så fort så känns det lite som bortglömt att flanera, nästan så att själva ordet också är bortglömt.

Flanera, strosa, ströva, släntra, spankulera, spatsera, lustvandra.

Däremot vet vi allt om powerwalk, stavgång och att skynda mellan olika aktiviteter. Vi är nog många som lider av bråttombeteenden och kan må bra av att sakta ner ibland. När du gör saker långsamt (promenerar, klipper gräset, diskar, borstar tänderna etc.) så signalerar du till ditt stressade nervsystem att det ska ta det lugnt.

Internationella Flanerardagen grundades 1979 av W. T. Rabe som en respons till den ökande jogging-kulturen. Idén bakom dagen var att uppmuntra människor att sakta ner och att uppskatta världen runt omkring.

Så ta en promenad imorgon, sakta ner så att sinnet hänger med. Låt fötterna ta dig dit de vill, låt ögonen vandra och utforska, tag in ljuden och njut av känslan du känner mot din hud, kanske vind, sol eller värme av kläderna. För mig blir det nästan som en mindfulnesspromenad, fast inte lika strukturerad.

Om du däremot är medelålders och alltid går långsamt, så bör du enligt forskning börja gå fortare (och troligen bör du även börja träna). Enligt en stor studie i Storbritannien så ökar risken för att dö i hjärtrelaterade sjukdomar för dem som går långsamt med det dubbla. Detta gällde både män och kvinnor och kunde inte förklaras av andra riskfaktorer som rökning, BMI, diet eller hur mycket tv den medverkande tittade på. Forskarna drog istället slutsatsen att det snarare handlade om allmänt låg fysisk kondition.

Läs hela studien här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *