Livet går upp och ner, så är det – bara att acceptera.

Men kan vi göra något för att det ska vara mindre och färre dalar?

Och vad kan vi göra när vi är där nere?

Vårt mående påverkas naturligtvis av vår omgivning och vad vi är med om, men även av hur vi lever, vad vi gör och vad vi tänker. Yttre omständigheter kan vi så klart inte alltid påverka, dem behöver vi lära oss att hantera och acceptera. Men vi kan påverka hur vi lever, vad vi gör och vad vi tänker.

Om vi vill arbeta förebyggande med vårt mående, så behöver vi ta hand om vår kropp och knopp. Då handlar det såklart om kost, motion, sömn och återhämtning. Det har skrivits mycket om alla dessa områden, i synnerhet de tre första. Det kommer den ena rekommendationen efter den andra, så till slut vet man varken ut eller in – kanske.

För mig handlar det om att hitta en balans, där både min kropp och själ mår bra. Att inte vara för hård mot mig själv när jag försöker något nytt, för att undvika att det känns som ett misslyckade de dagar det går dåligt, och istället känna att det är en seger de dagar det faktiskt går bra.

När vi är nere i en svacka så kan minsta steg kännas tungt och det händer att vi agerar utifrån våra nedstämda känslor. Det kan handla om att vi slutar göra saker vi brukar tycka om, för det känns jobbigt jjust nu. Kanske låter man bli att gå upp ur sängen för att det känns tungt. Likaså tillåter man lättare negativa tankar att ta över mer och mer. Forskning har kunnat visa att känslor är som sökarljus för minnen som stämmer med känslan vi upplever. När vi känner oss nere uppmärksammar vi således lättare minnen av situationer, händelser och personer som är relaterade till nedstämdhet, vilket leder till en nedåtgående spiral.

Våra tankar, känslor och beteenden påverkar varandra. 

Så när vi har en känsla av nedstämdhet dras både tankar och beteenden åt det hållet, och ju mer negativt vi tänker och beter oss, desto starkare blir känslan.

Det vi kan göra då är att försöka förändra vårt beteende och våra tankar – eftersom de är lättare att aktivt förändra än vad känslorna är. 
Se till att göra saker du tycker om, även om det känns motigt i början. Tänk dig att det är som att rulla en stor sten uppför ett berg. När du är nere i dalen och ska börja så känns det extremt långt till toppen, och du kommer säkert känna som att du vill vända och gå tillbaka nedåt flera gånger. 
Men ju mer du kämpar uppåt, desto närmare toppen kommer du och desto lättare kommer det kännas. På vägen upp är det beteendet so måste prioriteras. Det hjälper inte att stanna kvar nere i dalen och vänta på att alpluften och utsikten ska komma till dig. Du måste jobba för det, ett litet steg i taget.

Vi kan även förändra våra tankar, men det kan kännas svårare i början, så jag rekommenderar att börja med beteendet, och att göra det i små steg.

Fundera på vad du brukar tycka om att göra, och gör lite av det. Du kan även fundera på vad du skulle vilja förändra i ditt liv, och hur du kan göra det i små steg. Här finns flera likartade modeller att ta hjälp av, exv. livshjulet och livskompassen. Ta sedan ett steg i taget och var snäll mot dig själv på vägen upp.

För stöd och motivation går det bra att boka tid hos mig, och om du mår riktigt dåligt – boka tid hos doktor och psykolog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *