Det är framför allt vårt vardagsliv som avgör hur god hälsa vi har. Om vi konsekvent väljer bra alternativ kommer vi att må bra. Om vi gång på gång väljer dåliga alternativ får vi det kämpigt och kan bli sjuka.

Om du har något problem, exv spänningshuvudvärk eller ont i ryggen, så är det ju jätteskönt att kunna ta en värktablett och må bra igen. Men du har bara behandlat symtomet, inte orsaken, vilket gör att problemet med all sannolikhet kommer att återkomma.

Jag läser just nu en bok som heter ”Förändra ditt liv 5 minuter i taget : bättre hälsa med enkla steg för varje dag” och den är väldigt inspirerande. Hela detta inlägget baseras på den. Boken är skriven av Dr Rangan Chatterjee.

Boken handlar om att vi på ett ganska enkelt sätt kan förbättra vår hälsa, oavsett vad vår utgångspunkt är. Enligt Dr Chatterjee är det enda som krävs fem minuter, tre gånger om dagen, fem dagar i veckan. Varje sådant här femminuterspass kallar han för hälsokick. Tanken är att även vi med fullspäckade scheman ska ha tid att klämma in de här nya små vanorna för att förbättra vår hälsa. “Det är inte meningen att du ska anpassa ditt liv efter programmet med hälsokickarna – programmet ska anpassa sig efter dig.”

Varje hälsokick riktar in sig på en av de tre hälsoaspekterna: sinne, kropp och hjärta. “Genom att införa tre snabba hälsokickar varje dag blir du snart gladare, lugnare och piggare. Din kropp kommer att bli friskare och om du är överviktig kommer du att börja gå ner i vikt.” skriver Dr Chatterjee.

Hälsokicken för sinnet sänker stress- och ångestnivåerna.

Hälsokicken för kroppen får dig att röra på dig mer.

Hälsokicken för ditt hjärta stärker dina viktiga sociala kontakter.

Han menar vidare att traditionella hälsoprogram och kortvariga dieter sällan lyckas eftersom dessa handlar om att se hälsa enbart som en slutdestination, vi ser målet –  den perfekta kroppen, den härliga energin och den glada, sprudlande person vi ska bli – istället för att fokusera på resan dit. Det här får mig att tänka på Karin Boyes dikt I Rörelse, den delen där hon skriver “Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.” Dr Chatterjee skriver “En typisk hälsoresa består av tusen och åter tusen små steg varje dag.” 

De här små stegen är våra vanor. Ungefär hälften av alla aktiviteter vi ägnar oss åt under en dag göras av vana enligt forskning. Exempelvis borsta tänderna, stänga dörren, koka en kopp te eller kaffe på morgonen. Dr Chatterjee menar också att “om du gör tre av bokens hälsokickar till en vana varje dag, regelbundet och konsekvent, kommer du få mycket större effekt än om du plågar dig igenom ett tufft träningspass på gymmet en gång varannan vecka.” 

Men att skapa en ny vana kan vara svårt och tar tid. Därför är det bästa att haka i den nya vanan – som måste vara enkel – i en gammal vana som du redan gör. Exempelvis medan kaffe eller tevatten kokar på morgonen kan du passa på att göra fem minuter enkel styrketräning. När man gör detta så har man lyckats med en tredjedel innan dagen ens har börjat! I boken finns flera exempel på övningar för var och en av de tre olika kategorierna sinne, kropp och hjärta.

Och som i alla andra sammanhang, var snäll mot dig själv! Säg bara saker till dig själv som du skulle säga till din bästa vän eller dina närmaste familjemedlemmar. 

En annan sak som också är viktigt är att belöna sig själv. Vi glömmer ofta bort det och påminner oss endast om de dåliga sakerna vi gör. Dr Chatterjee ger ett förslag på ett enkelt visuellt sätt att belöna sig själv. Om man varje gång man lyckas med en hälsokick lägger en (kaffe)böna i en burk så blir det väldigt påtagligt. Bönorna blir fler och fler allt eftersom dagar, veckor och månader går. Säg även något positivt högt för dig själv när du lägger ner bönan, exv Heja mej! Jag klarade det! Eller Ja, Yes, Wohooo! Uppmärksamma hur du känner dig efter att du gjort din hälsokick och njut av att du gjort något bra. Detta kommer att hjälpa dig att fortsätta med din nya vana, eftersom du kommer att förknippa den med en bra känsla. 

Det här är i alla fall något som jag tänker prova, för att välja bättre hälsa. Är du på? Skriv gärna på min facebooksida eller i ett mejl till mig, vilka hälsokickar du vill göra och vilka gamla vanor du tänker koppla ihop dem med. Vill du ha förslag på övningar så hjälper jag gärna till med det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *