Är du också en av dem som runt den 21:e december kommer på att det snart är julafton och att du nu har exakt 61 timmar att bli klar med allt – städning, pyntning, julklappar, julmat, julgodis – om du skippar att sova och äta… 

Lösningen heter såklart planering – i god tid. Men även om man planerar så kan det vara svårt att hinna med allt. Kanske är det dags att göra på ett annat sätt.

1. Skriv ner allt du ska göra innan julafton på ett separat papper och kolla igenom din lista noga medan du funderar på nedanstående punkter.

2. Stryk det som inte är superviktigt. 

3. Delegera vissa saker till andra. Kanske behöver du släppa lite på kontrollbehovet och inse att det du delegerar kanske inte blir gjort så som du tänkte, men att det kan bli bra ändå. Du fick ju i alla fall tid över till annat.

4. Förenkla. Köp färdiglagat, putsa bara de fönster där ni ska vara, sätt bara upp det viktigaste julpyntet, pynta bara i de rum ni kommer vara i mest, lägg inte ner en massa tid på saker som kanske ändå inte uppskattas i den utsträckning som du kanske önskar.

5. Fördela sedan de uppgifter som är kvar på de dagar som är kvar innan jul. Ladda gärna ner mitt planeringsblad, det är gratis, länk finns längst ner i inlägget. Skriv in enklare saker, sådant som inte tar så lång tid de dagar som du även jobbar. Saker som tar lång tid eller är svårare planerar du in andra dagar. 

6. Pausa! Glöm inte den livsnödvändiga återhämtningen. Vi behöver både sova våra timmar på natten, och pausa under dagen. Så se till att unna dig glöggmys, meditation, andningsövningar, ett skönt bad, en promenad, en stunds vila i soffan och annat som gör att både din kropp och din hjärna får vila en stund. 

Här hittar du mitt planeringsblad. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *