Hur är det för dig? Och vad är skillnaden?

Självkänsla handlar om hur det känns att vara jag.

Självförtroende har att göra med mina prestationer, vad tror jag att jag kan?

Självkänsla handlar om vad jag känner för mig själv, vad jag tycker om mig, hur känns det egentligen att vara jag? Tycker jag om mig själv även när jag misslyckas med något? Känner jag självmedkänsla?

Självförtroendet å andra sidan är knutet till prestationer, saker man gör. Det kan såklart variera med vilka uppgifter man ställs inför, men kan även vara ganska generellt – tror jag på min förmåga att klara saker rent generellt? Som Pippi Långstrump: Det har jag aldrig provat förut, så det kan jag säkert.
Men om du har generellt lågt självförtroende, har du någon gång funderat på vad det beror på? Har du ställt dig frågan: ”Varför har jag dåligt självförtroende?”

Om du på allvar ställer den frågan och försöker hitta svaret, eller svaren, är det du hittar då fortfarande giltigt?

Om det till exempel var någon i din barndom som klankade ner på dig, gäller det fortfarande? Och gäller det alla de saker du tror dig om att inte klara? Eller har det dåliga självförtroendet blivit ett skydd för dig att inte våga prova – för att slippa misslyckas? Har din rädsla för att misslyckas blivit större än längtan efter att förverkliga en dröm eller plan? Försöker du inte ens längre?

Vad tänker du om jag säger att dåligt självförtroende är ren inbillning? Och om man kan inbilla sig att man inte kan, skulle man då inte lika gärna kunna inbilla sig att man faktiskt kan? Tänk Pippi Långstrump igen!
Och om du nu skulle våga prova, och ändå inte lyckas, är det då verkligen ett misslyckande? Eller är det en vinst att du vågade prova, och en vinst i att du lärt dig något?

Även när det kommer till självförtroende och självkänsla så handlar det om våra tankar. Vilka tankar har vi, hur mycket tror vi på dem och hur mycket kontrollerar vi dem i den riktning vi själva vill? Tillåter du de negativa och destruktiva tankarna att ta över, eller bejakar du och stärker de positiva och uppbyggande tankarna? De som gör att du kan gå hur långt som helst?

Vill du ha hjälp med hur du kan förbättra ditt självförtroende eller självkänsla, så hör av dig. Mitt sommarerbjudande gäller till den 15:e augusti 2021.

Välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *