Om Stress

Stress är både psykiskt och fysiskt

Stress är kroppens naturliga sätt att skydda oss mot faror. Pulsen går upp, andningen ökar, musklerna blir redo att slåss eller fly och onödiga kroppssystem som exempelvis mag- och tarmsystem stängs av. Allt detta sker blixtsnabbt och utan att vi hinner reagera. Efter ett stresspåslag tar det ca 30 minuter för kroppen att återgå till ett lugnt tempo igen.

Vid långvarig stress påverkas hjärnan. Vi får svårare att koncentrera oss, blir lättare irriterade och arga, glömmer mycket, får svårt att hitta ord, mm.

Kunskap är makt

När du känner till hur kroppen reagerar på långvarig stress, så vet du också vilka symptom du ska vara uppmärksam på.
När du lär känna dig själv så förstår du vad som stressar just dig och hur du kan handskas med dina stressorer.

Blir du stressad av ljud omkring dig, av e-posten som plingar, av kollegorna som tittar in i tid och otid, av för höga krav i arbetet, för många måsten hemma, skjutsa barnen, komma ihåg och fixa med födelsedagar, av dina negativa tankar? Det är dags att stressa av! 

Den viktiga återhämtningen

När du väl förstått att du är stressad, så är det att ta sig tid för återhämtning som är själva kärnan i stresshantering. Det är först när vi tar oss tiden att lyssna på vår kropp och vårt inre som vi kan börja läka. 

Vi behöver vila både fysiskt och mentalt. Många stressade har problem att sova, men även att låta hjärnan vila, vi vill ju så gärna aktivera oss, om det så bara är med tv, dataspel eller att skrolla igenom sociala medier.

Vad kan jag göra då?

Vad du ska göra beror ju självklart på hur stressad du är och vad det är som stressar dig.

Kanske behöver du kontakta läkare, eller så behöver du ta reda på vad som stressar dig och fundera över vad du kan göra åt det. Kan du delegera något, ta bort något, ändra något. Behöver du hjälp med att prioritera, sätta mål, få struktur, sätta gränser, förbättra självförtroende och självkänsla. Vill du hitta tillbaka till det som får dig att må bra, kunna njuta av de små sakerna i tillvaron? 

Behöver du stöd i detta så vill jag väldigt gärna vara din stöttepelare, bollplank, ifrågasättare, inspiratör, vägledare, peppare, gråtaxel, klagomur, mentor, och vad du nu behöver.
Jag finns här!

De snurriga tankarna

Våra tankar kan verkligen ställa till det för oss ibland, och få oss att bli oroliga och stressade. 

Är du en av dem som tänker på annat medan du gör något rutinartat? Passar på att älta något du inte gjorde så bra eller något som någon annan sa eller gjorde? Eller så kanske du planerar för vad du ska göra sen. 
Kanske oroar du dig för saker som inte hänt än, och som kanske aldrig ens kommer att hända. 
Kanske är dina tankar väldigt elaka mot dig själv – skulle du verkligen tänka sådär om någon annan?

Kom ihåg att tankar bara är tankar, de är inte verklighet, och de är ofta inte ens sanna. Så fundera lite över vad du egentligen tänker på. Hur viktigt är det här och nu?

Vad får dig att må bra?

Har du funderat på det på länge? 

Tag ett papper, rita en cirkel på det, ca 10-15 cm i diameter. 
I cirkeln skriver du vilka livskvaliteter du upplever i dig själv när du känner hälsa och välbefinnande. Känslor, tillstånd, upplevelser och annat. 
Utanför cirkeln skriver du upp saker du gör (eller inte gör) för att uppleva detta, eller som du tror skulle stödja detta.
Ringa in de saker du gjort senaste året.
Markera de saker du gjort senaste två veckorna.

Är det dags att göra mer saker som får dig att må bra?
Eller gör du många saker som får dig att må bra, behöver du bara uppskatta dem lite mer?